Notícies

« Ves enrere

Nova reunió de la comissió de seguiment del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista

Nova reunió de la comissió de seguiment del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista

Igualtat formarà a les treballadores dels serveis socials en prevenció i detecció d'abusos sexuals
  • La formació és una de les bases de l'Estratègia Valenciana contra la Violència Sexual
  • Sancho ha presidit la comissió de seguiment del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista que treballa en l'Estratègia.
València(16.02.21). La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives inclourà en els plans de formació continuada de les i els treballadors dels serveis socials en qüestions relacionades amb la prevenció, detecció i actuació en l'àmbit de la violència i els abusos sexuals.
 
Així ho ha explicat el secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat, Rubén Sancho, qui ha presidit la comissió de seguiment del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, que s'ha reunit per a continuar avançant en l'elaboració de l'Estratègia Valenciana contra la Violència Sexual.
 
"Es garantirà programes formatius a tots aquells sectors professionals que intervenen en prevenció i resposta a les violències sexuals", ha destacat Sancho, qui ha apuntat que aquesta iniciativa va en la línia de "canvi de paradigma" que busca l'Estratègia, i l'objectiu de la qual no és únicament "erradicar la violència sexual i aconseguir una societat lliure de violències sexuals, sinó afavorir una transformació" de la societat.
 
Aquest canvi pretén "situar els bons tractes en el centre i valorar la sexualitat positiva i responsable, el plaer i el desig, més enllà del consentiment, en les relacions humanes, incloent el sexe com a element relacional", ha afirmat.
 
L'Estratègia Valenciana contra la Violència Sexual té l'objectiu de lluitar i erradicar les violències sexuals "atacant als fonaments", abordant la problemàtica "des de l'educació i des d'una perspectiva que busca garantir la llibertat sexual, així com trencar estereotips i prejudicis i modificar relacions de poder i rols", ha apuntat.
 
En aquest sentit, ha incidit també en la importància de la formació i l'educació, des de la premissa que les violències sexuals "són un problema estructural" que cal abordar des de la base.
 
Una Estratègia molt participada
 
El secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat ha assenyalat que el treball per a l'elaboració l'Estratègia parteix de la voluntat que compte amb un ampli procés de participació, la qual cosa va ser complicat amb l'inici de la pandèmia però que de manera gradual s'ha anat recuperant.
 
Així, ha indicat que a més de les aportacions que s'estan fent des de la comissió de seguiment del Pacte també s'estan recollint les propostes d'entitats que tenen un ampli recorregut en aquest àmbit i que estan aportant visions i propostes molt interessants per a ser tingudes en compte.
 
Sancho ha explicat que en aquesta línia s'han mantingut trobades amb entitats com Amnistia Internacional o Save The Children, que tenen un coneixement molt profund dels abusos en col·lectius com les dones migrants o la infància que han de tindre's en compte i sumar-se a les propostes que es fan des del Pacte.
 
Itineraris d'inclusió
 
El secretari autonòmic ha recordat que l'Estratègia també inclourà altres mesures com un "programa amb itineraris d'acompanyament i sociolaboral i residencial per a dones prostituïdes", en els quals s'incloga una actuació integral que vaja des de la informació a l'assessorament en matèria social, sanitària, formativa i laboral, fins a la promoció de la seua autonomia a través d'estratègies i xarxes de suport que els facilite reprendre una vida independent.
 
A més, ha indicat que ja s'ha incorporat a la Llei d'Acompanyament als Pressupostos de la Generalitat per a 2021 "una mesura econòmica que incrementa en 300 euros mensuals la Renda Valenciana d'Inclusió, per a equiparar-la al SMI en els casos de les dones prostituïdes que es troben en una situació d'explotació sexual".