Notícies

« Ves enrere

Proposta declaració per un nou Pacte Valencià contra la Violència de Gènere

Proposta declaració per un nou Pacte Valencià contra la Violència de Gènere

                                                                                                 

ANNEX V Proposta de Declaració

Declaració per un nou Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista

   

El 18 de setembre de 2017, 63 representants de partits polítics, agents econòmics i socials, universitats públiques, associacions de dones, feministes i professionals, col·lectius de dones supervivents, entitats del tercer sector d'acció social, mitjans de comunicació, forces i cossos de seguretat i de policia, l'Administració de Justícia i les administracions públiques valencianes, unànimement van acordar i subscriure el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista. 

Un acord històric, no només en la Comunitat Valenciana sinó també en la resta de l'Estat, que tenia i té com objectiu fer front conjuntament a la violència de gènere i masclista que pateixen les dones. El pilar que entroncava aquest treball conjunt, i que marcava l'essència del Pacte fou el diàleg, el consens i apartar qualsevol mena de confrontació partidista sobre aqueta matèria. L'acord, subscriu la voluntat de tota la societat valenciana, representada a través de les parts signatàries. Un acord que també va aconseguir ser signat a través de la pàgina web "Suma't al Pacte" per 1.097 entitats i 12.522 persones a títol individual, que volgueren aportat la seua voluntat de canvi i transformació per acabar amb la pitjor de les desigualtats que pateixen les dones. 

Un pacte polític, social, cultural, cívic i econòmic que es va materializar en un document que recollia 5 eixos, 21 objectius i 298 mesures concretes, a desenvolupar durant 5 anys, amb la finalitat de combatre, previndre i erradicar tota mena de violència contra les dones, visibilitzar la violència de gènere i masclista com a un conflicte estructural, polític i social que ens interpel·la a totes i tots, protegir i atendre integralmente i donar suport a les dones víctimes de violència de gènere i masclista i els seus fills i filles, feminitzant la societat en contrapartida al patriarcat i masclisme, promovent la igualtat plena, real i efectiva entre dones i homes, i construint una societat basada en la llibertat, la cultura del respecte i la no-violència. 

Este primer Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista ha implicat un canvi substancial de les polítiques públiques i en la resposta institucional i de la ciutadania, servint com a far i guia del propi Consell. No obstant, la violència contra les dones, i la seua expressió més cruel, dolorosa i intolerable com són els assassinats de dones i inclús dels seus fills i filles, encara perviu entre nosaltres. 

Segons dades del Ministeri d'Igualtat, des de 2003 hi ha hagut 137 dones assassinades per violència de gènere en la Comunitat Valenciana. En 2022 hem hagut de patir l'assassinat de dues dones i d'un xiquet, víctimes tots tres de violència de gènere.  

Les violències sexuals, l'explotació sexual i la tracta de dones i xiquetes amb fins d'explotació sexual, la feminització de la pobresa, la situació de les dones en contextos de prostitució, l'assetjament, la escletxa salarial, els micromasclismes,… són realitats a les quals hem de fer també front i continuar donant resposta com a societat. 

Des de la signatura del Pacte, la societat valenciana s'ha transformat, com també el context sociocultural i el panorama polític. Majoritàriament, la nostra societat demana una plena igualtat i acabar amb totes les manifestacions de violència contra les dones; i al mateix temps, els discursos negacionistas de la violència de gènere s'escampen entre nosaltres, i preocupantment, entre les persones més joves. Este panorama exigeix una profunda reflexió al voltant de la pervivència i permanència del masclisme i el patriarcat a la nostra societat i ens interpel·l a posar en marxa noves polítiques i actuacions. 

El desplegament de les mesures del primer Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista han arribat la seua fi però no el nostre compromís ferm com a societat d'avançar en la lluita contra la violència sobre les dones i per a la seua erradicació.  

Ara, com fa cinc anys, hem de continuar treballant de debò, unides i units, amb el mateix esperit que va inspirar el primer Pacte valencià contra la Violència de Gènere i Masclista.  

Per tot això, solemnement, les entitats ací presents ens comprometem a treballar en un nou Pacte, amb més determinació si cap, per l'erradicació de la violència de gènere i masclista i tota mena de violència contra les dones i garantir que puguen gaudir les seues vides de manera lliure i plena, perquè ens volem lliures i vives. 

  

Alacant, 18 d'octubre de 2022